برج نوری چیست ؟

برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی)

برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی) ,  با نام هایی چون برج روشنایی ، دکل روشنایی یا برج نوري تلسکوپی نیز نام برده می شود . یکی از پرکاربردترین ، موثرترین و مهمترین محصولات در عرصه نورپردازی شهری و روشنایی محوطه ، روشنایی صنعتی و معابر شهری در کشور علی الخصوص در تهران و کلان شهرها است .

معابری از قبیل بزرگراه ها ، اتوبانها ، میادین ، پارکها ، محوطه های باز و … که شهروندان به صورت عمومی از آن استفاده می کنند ، مستعد استفاده از این ابزار روشنایی محوطه است . این محصول فوق العاده با نام برج روشنایي(دستی-برقی) یا دکل روشنایي(دستی-برقی) نیز معروف است .

علت ذکر عنوان ( دستی – برقی ) به این خاطر است که این سازه ها به دو صورت برج نوري با گیر بکس دستی و برج نوری با گیر بکس برقی تولید می شوند .

برجهاي گیر بکس دستي در ارتفاعات پایین سازه و مواقعی که ما خیلی هد را بالا و پایین نمی کنیم ، به کار می رود .

روش کار به این صورت است که با چرخاندن یک هندل ،هد بالا و پایین می شود . البته در این روش با توجه به حذف الکتروموتور بدیهی است قیمت آن نیز کاهش خواهد یافت ولی عملاً استفاده از این متد در ارتفاعات بالای 9 متر پذیرفته نیست .

برجهاي گیر بکس برقي مجهز به الکتروموتور هستند که این نیروی چرخشی توسط آن تامین می شود و در ارتفاعات بالاتر برج از آن استفاده می گردد .

برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی)  با پرژكتور بخار سدیم گزینه ای بسیار مناسب  در تولید برج نوری جهت ارتفاعات مختلف برج نوری ( علی الخصوص برجهاي نوری با ارتفاعات بالای 15 متر ) است .

چون پرژکتورهای بخار سدیم علاوه بر حجم نور خیلی خوب دارای پرتاب نور بالایی است  که در برج های نوري بلند یک ضرورت محسوب می شود . در مواردی که ارتفاع پایین باشد و ما زیاد نیازی به پرتاب نور بالا نداشته باشیم ولی حجم نور بالا به همراه مصرف برق کمتر مورد نظر ما باشد بهتر است از پرژكتور LED-SMD-COB استفاده شود .

عملیات تعمیر و نگهداری برج نوری به چه صورتی انجام می شود ؟

تعمیر و نگهداری برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی)

تعمیر و نگهداری برج نوری شامل : نصب پرژکتورها ، تعمیر و تعویض تابلو برق ، تعمیر و تعویض الکترو موتور و گیر بکس ، تعویض لامپ ها و پرژکتورها  ، نظافت و تمیز کردن پرژکتورها است که باید در دوره های زمانی مشخص انجام شود تا سلامت محصول تضمین گردد .

در راستای تسهیل عملیات تعمیر و نگهداری برج نوری وهمچنین پایین آوردن قیمت برج نوری ، هد نگهدارنده پرژکتورها را که در بالای برج قرار دارد  به صورت متحرک می سازند .

بطوریکه بوسیله الکترو موتور و گیربکس که بوسیله سیم بکسل به هد متصل است ، هد به صورت متحرک و به وسیله نیروی برق ، خیلی راحت به پایین می آید ، پرژکتورها سرویس می شوند .

البته در ارتفاعات 9 متر و کمتر می توان از گیربکس دستی استفاده کرد که از نظر قیمت صرفه جویی زیادی خواهد شد ( که در بالا توضیحات مربوطه داده شد ) .

برای جلو گیری از سقوط هد در موارد خیلی نادر که با پارگی سیم بکسل اتفاق بیفتد ، سازه مجهز به قفل اینترلاک بوده و از جهت ایمنی هم در سطح بسیار بالا قرار دارد .

پوشش سازه برج نوری به دو صورت انجام می شود : 1) گالوانیزه گرم     2) رنگ پلی یورتان

 تولید سازه برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی) از نظر تعداد قطعات ، متریال مورد استفاده ، ضخامت ورق ، نحوه مونتاژ و نحوه نصب بسیار به محصولاتی از قبیل برج نوری استادیومی و برج پرچم شباهت دارد .

نحوه نصب برج نوری

نحوه نصب سازه برج نوری ، برج روشنایی به صورت همپوشان یا اورلپ است به نحوی که برج در قطعات 6 متری تولید شده و در محل نصب ، توسط نیروی فشاری داخل هم اورلپ می شوند .

ضخامت ورق سازه برج نوری از قطعات پایین به بالا کاهش می یابد یعنی در قطعات پایین ضخیم تر و در قطعات بالا نازکتر خواهد بود .

مشخصات فنی برج نوری ( برج نور ) چیست ؟

مشخصات فنی برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی) :


1- استفاده از هد متحرك ( بي نيازي به جرثقيل )

2- امكان نصب پرژكتور ها از 4 تا 24 عدد با امکان تنظیم زاويه نور

3- امكان استفاده از انواع پرژكتور ( 400 وات  ،  2×400 وات  ،   1000 وات  ،  2×1000 وات )

4- دارای  الكتروموتور و گيربكس

5- داراي تابلو برق برای سازه های الکتروموتور ، گیربکسی

6-  سيستم كنترل  و فرمان برای صعود و فرود هد

7- مجهز به چراغ چشمك زن در بالاي برج

8- داراي ميله برق گير جهت محافظت در برابر رعد و برق

9- امكان تولید پايه ها در ارتفاع هاي مختلف 9 ، 12 ، 15 ، 18 ،  24 و 30 متري و ضخامت ورق بدنه از 3 میلی متر به بالا

10- تولید بدنه سازه به صورت چند وجهي  ( 6 ، 8 ، 12 ، 14 ،‌ 16 وجهی )

11- اتصال قطعات پايه به صورت  اورلپ

12- استفاده از پوشش گالوانيزه گرم یا پوشش رنگ پلی یورتان

دوام برج نوری در شرایط نا مساعد جوی چگونه است ؟

میزان مقاومت برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی) چقدر است ؟

این محصول که در ارتفاعات و مدلهای مختلفی در کشور قابل تولید و اجراست ، به علت دارا بودن ضخامت ورق بالا و همچنین پوشش گالوانیزه گرمی که دارد ، دارای مقاومت بسیار بالا در برابر شرایط مختلف جوی اعم از باد ، باران ، گرما و سرما ، اشعه UV خورشید می باشد .

دارا بودن فونداسیون محکم با آرماتور بندی و بتن متناسب سبب گردیده تا در برابر زلزله و تصادفات احتمالی نیز ایستایی مقبول و مطمئنی از خود ارائه دهد . البته اگر در طراحی و آنالیز قطعات ضخامت درستی برای قطعات انتخاب شود و سلسله مراتب قطر ورقها به ترتیب روند کاهشی از پایین به بالا رعایت شده باشد ( مواردی را در کشور شاهد بودیم که بعضی از شرکتها و پیمانکاران ، به جهت کاهش قیمت کاذب ، از استانداردها صرف نظر کرده و قطر ورق ها را پایین گرفتند و این مسئله باعث سقوط برج در بادهای شدید گردید ) .

این سازه فلزی در برابر بادهای تا 110 کیلومتر کاملاً مقاوم و ایمن است و اگر در منطقه ای از کشور هستید که امکان بادهای بالاتر از این وجود دارد ( که بسیار به ندرت دیده شده ) حتماً به هنگام سفارش آن را با شرکت سازنده محصول در میان بگذارید تا تمهیدات لازم جهت افزایش قطر ورق قطعات به تناسب شرایط انجام شود .

ساختار چند وجهی قطعات برج باعث چفت و سفت شدن آنها در هم شده و از لرزش ، تکان خوردن و جابجایی آنها جلوگیری می کند . همچنین ، شکل اورلپی و درهم رفتگی قطعات برج روشنایی خود یکی از دلایل ایمن بودن این محصول است که از خستگی ها مکانیکی ، برش مقطعی در اثر بارها و تنشهای نا متقارن و سقوط احتمالی جلوگیری می کند . البته این نوع مونتاژ کمی لرزش جزئی در بادهای تند ایجاد می کند که برای برج روشنایی مهم نیست ولی در مواردی که نیاز به نصب دوربین ترافیکی یا کنترل ترافیک روی سازه است ، برای جلوگیری از لرزش تصاویر باید سختگیرانه تر نسبت به این مساله رفتار کرد تا لرزش به حداقل ممکن برسد .

فونداسیون برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی)

برای نصب برج نوری(دستی-برقی) , برج نور(دستی-برقی) باید ابتدا فونداسیون مورد نظر برج را آماده کرد که به دو صورت اجرا می شود :

1) فونداسیون ریختگی            2) فونداسیون آماده

در فونداسیون ریختگی در محل چاله ای با ابعاد استاندارد کنده می شود . ابعاد چاله بستگی به ارتفاع برج ، جغرافیای محل نصب ، نوع خاک ، میزان باد و … دارد . بعد از کندن چاله بوسیله میل گرد متناسب آرماتور بندی شده و بتن ریزی می شود . قابل ذکر نوع آرماتور بندی باید متناسب با شابلون ارائه شده توسط شرکت باشد .

در مواردی که ارتفاع سازه برج نور خیلی بلند نباشد یا اینکه احتمال جابجایی سازه در آینده نزدیک باشد از فونداسیون آماده استفاده می شود . ابعاد فونداسیون آماده هم به نسبت ارتفاع برج نوری متغییر است . نکته قابل اهمیت در این زمینه کیفیت بتن فونداسیون آماده است که در مقاومت و کیفیت آن نقش بسزایی دارد .